lyhytpsykoterapia, pari- ja perheterapia

 

Jokainen hakee välillä itseään ja tasapainoaan, parhaatkin parisuhteet ajautuvat ajoittain vaikeuksiin ja jonkun läheisen vointi ja toiminta voi huolestuttaa. Joistakin suruista ja elämänkriiseistä on vaikeampi päästä eteenpäin kuin toisista. Joudumme ehkä selviytymään työuupumuksesta. Jotkut ongelmat pulpahtavat pintaan navigoidessamme psykososiaalisen kehityksen vaiheita kuten varhaisaikuisuus tai keski-ikä. Moniin ympäristön kuormitustekijöihin emme välttämättä pysty vaikuttamaan ja vuorovaikutustilanteissakin meillä on 50% ja toisella oma puolikkaansa, mutta omaan sisäiseen tunne-elämäämme, ajattelutapoihimme, reaktioihimme, ja valintoihimme pystymme. Ajoissa haetusta ja oikeisiin asioihin kohdennetusta lyhytpsykoterapeuttisesta tuesta on tutkitusti monille apua jo muutamalla tapaamiskerralla. Keskimäärin prosessit ovat 3 – 20 tapaamista.

“Iso kiitos vielä viime viikon tapaamisestamme. Siitä oli valtavan paljon apua, ja omat fiilikset ovat sen jälkeen olleet paremmat kuin pitkään aikaan.” Uusi asiakas, johtaja nopeatempoisella alalla 

Psykoterapiassa kuljen rinnallasi tukena, kuuntelijana, palloseinänä ja oppaana.  Olen psykoterapeuttina keskittynyt tunnereaktioiden säätelyn ja vuorovaikutuksen pulmiin, henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen tukemiseen, elämänkriiseihin, lievien ja keskivaikeiden ahdistuksen, masennuksen ja burnoutin tehokkaaseen lyhytpsykoterapeuttiseen hoitoon, parien ja (uus)perheiden tunneyhteyden ja vuorovaikutuskulttuurin parantamiseen, expat – elämän erityiskysymyksiin, sekä lasten ja nuorten tunteidensäätelyn ja käytöksen pulmien auttamiseen.

“Marilla on sydän, taidot ja työkalut saada aikaan positiivinen muutos ihmisten iästä, asemasta, koulutustaustasta, sukupuolesta tai kulttuurista riippumatta ja vaikeimmissakin tilanteissa.” 

Kolmen terapiamuodon ja EASEL – tunnetaitovalmennuksen synteesi. Kognitiivis-analyyttinen lyhytpsykoterapia, tunnekeskeinen pariterapia sekä systeeminen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen perheterapia ovat vaikuttaviksi osoitettuja terapiamenetelmiä. Ne on suunniteltu hyödyntämään omia vahvuuksiasi ja auttamaan sinua tunnistamaan ilmiöitä, ymmärtämään itseäsi ja toisia paremmin ja oppimaan taitoja, jotka auttavat sinua myöhemminkin. Niissä kaikissa korostetaan ihmissuhteiden merkitystä hyvinvoinnille ja pyritään ymmärtämään asiakkaan tilannetta laajemmin, tutkitaan ihmissuhteiden dynamiikkaa  ja pyritään tunnistamaan ja muuttamaan  niitä ajattelu- ja toimintamalleja, jotka ylläpitävät ongelmia.  Kaikissa näissä psykoterapiamuodoissa vahvistetaan asiakkaiden tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Meidän työssämme EASEL tuo siihen vielä joitakin hyödyllisiä työkaluja.  Savikon tilalla Vihdissä (ja Katjan luona Kotatulessa Rovaniemellä) on myös luontoympäristön rauhoittava ja maadottava vaikutus, sekä mahdollisuus eläinavusteisiin vuorovaikutusharjoituksiin. Ne soveltuvat kaikille, joilla ei ole fyysistä estettä (allergiaa tms.)-

Asiakkaani tulevat lyhytpsykoterapiaan tyypillisesti työuupumuksen, ahdistuksen tai masennuksen vuoksi, elämänkriisissä, tai kaivatessaan apua surutyöhön, isojen elämänvalintojen tekemiseen, saatuaan ADHD-diagnoosin vastikään aikuisena, ja oman historiansa pohdintaan tai tunnereaktioidensa säätelyyn, joiden on tunnistanut vaikuttavan haitallisesti parisuhteessaan / perheessään. Asiakkaissani on paljon nuoria aikuisia monenlaisten kysymysten ja tunnekuormien keskellä heidän rakentaessaan omannäköistä aikuiselämää opintojensa, työuransa tai ensimmäisen vakavan parisuhteensa alussa. Alaikäisillä asiakkaillani on tyypillisesti haasteita ja ahdistusta opintojen kanssa, jolloin perheterapia ei sinällään ole tarpeen, mutta he tulevat ensisijaisesti aina kotona jatkotukena toimivan huoltajansa kanssa.

Parisuhteen ja lapsiperheen ongelmiin etsimme ensimmäisiä käytännön ratkaisuja nopeasti, jotta toivo herää, tilanne vakautuu ja stressitaso edes hieman laskee ja työskentelyyn on enemmän voimia.  Työskentelyssä keskitytään siihen, mitä teidän välillänne tapahtuu katkoksissa ja miten niitä on pyritty korjaamaan (tai ohitettu), miten toistuvia negatiivisia vuorovaikutuskehiä pysäytetään, miten yhteys rakennetaan uudelleen, ja miten syntyneitä haavoja hoidetaan. Prosessissa on tavoitteena ymmärtää paremmin omaa ja toisten tunnereaktioita ja käyttäytymistä,  ja hakea muutosta hyvinvointia edistävästi. Tavoitteena voi olla esim.  auttaa teitä rakentamaan turvallisempi tunnesuhde, löytää takaisin ilo ja läheisyys parisuhteeseen / perheeseen, rakentaa arkeen seesteisempi ilmapiiri, oppia taitoja ratkoa haasteita yhdessä, sopia kaikkien hyvinvointia turvaavat yhteiset pelisäännöt, auttaa aikuisia pysymään aikuisina jne. Mikäli teillä on lapsia,  autan teitä vanhempina tulemaan entistä tietoisemmiksi siitä, mikä juuri teidän perheenne lapsille on merkityksellistä ja tukee heidän hyvinvointiaan.

Olen terapeuttina lämmin tuki, aktiivinen,  ja lempeän rehellinen palloseinä. Seuraava metafora kuvaa hyvin myös retkioppaan roolia psykoterapiassa.  Opetin 1990-luvun lopulla yläkoulun pienluokkaa. He olivat kirjoittaneet luokan päiväkirjaan eräs perjantai, kuinka he valitsevat vuoren, jonka huipulle haluavat päästä. Mari auttaa heitä pakkaamaan oikeat varusteet ja pitää reissussa turvassa. Antaa heille ajoittain lisähappea ja auttaa kantamaan reppuja, osaa lukea säätä ja tietää parhaat kiipeilyreitit. Me “iiseliläiset” ajattelemme, että sherpa on hyvä metafora työllemme.

Aloita yhdellä tapaamisella. Suosittelen varaamaan ensimmäisen tapaamisen verkossa, jotta voimme arvioida tilanteesi ja nähdä, miltä yhteistyö kanssani tuntuu. Ensimmäinen tapaaminen tarjoaa riittävästi aikaa paitsi “tutustumiseen” myös ensimmäisten askelten ottamiseen. Tapaamisen lopussa saat käytännön työkaluja, selkeämmän ymmärryksen tilanteestasi ja mahdolliset seuraavat askeleet. Voit sen jälkeen varata uuden ajan, kun tunnet olevasi valmis.

Ensimmäisessä tapaamisessa pyydän sinua kertomaan, mitä minun tulisi tietää, jotta voin auttaa sinua mahdollisimman tehokkaasti.  Yhdessä asetamme prosessin alkuvaiheen tavoitteet, ja tapaamisen lopussa annan sinulle työkaluja ja tehtäviä, joiden avulla voit jatkaa edistymistäsi.

Kirkastamme yhdessä mitä sillä tapaamisella olisi hyvä käsitellä ja mikä on tavoitteesi. Kysyn tyypillisesti seuraavat kysymykset:

  • mikä kaikki on hyvin, toimivaa, arvokasta, mitä et halua menettää?
  • mihin kaipaat keskusteluapua ja palloseinää? minkä olisi muututtava nyt nopeasti, jotta sinä olisit tyytyväisempi / alkaisit voida paremmin?
  • mikä on toiveesi, mikä olisi sinusta hyvä tavoite työskentelyllemme? 
  • mitä ole valmis itse tekemään?
  • mitä toivot minulta? muilta – keneltä?

Näitä kysymyksiä voisit miettiä jo etukäteen, mikäli haluat. Mihinkään kysymykseeni yhteistyömme aikana sinun ei tarvitse vastat, jos et halua tai osaa. Kerron kyllä, jos tarvitsen vastauksesi johonkin kysymykseen.

Sovimme seuraavasta tapaamisesta jokaisen tapaamisen lopussa (tai voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse), jotta voimme mukauttaa tapaamisten pituuden, tiheyden ja keston tarpeidesi mukaan. Tyypillisesti terapiassa asiakkailla on aluksi kuusi viikoittaista tapaamista, minkä jälkeen siirrytään tapaamisiin joka toinen viikko ja lopulta harvemmin, kun asiakas tuntee olevansa valmis.

Seuraavissa tapaamisissa keskitymme valitsemiisi aiheisiin. Yleensä aloitamme kysymällä, miltä sinusta tuntui edellisen tapaamisen jälkeen, mikä jäi mieleesi ja mitä haluaisit tutkia lisää. Jotkut tapaamiset voivat tarjota turvallisen tilan surulle tai mielen levolle, kun taas toisissa “laitamme Sherlock Holmes -hatut päähän” ja tutkimme tilanteesi johtolankoja. Käymme läpi tunteellisia reaktioitasi, laukaisijoita, ajatusmalleja, uskomuksia, tarpeita, rajoja ja ihmissuhteidesi dynamiikkaa. Tutkimme tunnereaktioitasi, ajattelumalleja, uskomuksia, tavoitteitasi, toiveitasi ja tarpeitasi. Pyrimme yhdessä ymmärtämään nykyhetkeäsi, kokemushistoriaasi sekä mikä kaikki tässä hetkessä ylläpitää pulmaasi. Akuutit tilanteet vaativat nopeaa ratkaisukeskeistä vakauttamista, tunteiden kuulemista ja apua niiden säätelyyn, ajatusten jäsentämistä ja ensimmäisten pienienkin ratkaisujen löytämistä, jotta stressitaso alkaa laskea. Joskus taas on ihan vaan surutyön paikka. Historiassa on tärkeä vierailla sen verran, että ymmärtää, miten se vaikuttaa nykyhetkessä. Jaan keskustelumme lomassa kokemuksiasi selittävää (tutkimus)tietoa ja visuaalisia EASEL – työkaluja. Niistä on sinulle hyötyä jatkossakin. Ennen kaikkea vahvistamme sinun hyvinvointisi turvatekijöitä, itsetuntemustasi, työkalujasi tulevaisuutta varten, ja voimavarojasi kohti tavoitteitasi.

 

Hinta ja varaaminen

Etävastaanotto sekä vastaanotto Savikon Tilalla Vihdissä lyhytpsykoterapia 130€/1h , pari- ja perheterapia 260€ /2h . 

Varaa aika  kalenteristani täältä   tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen mari(at)easeltraining.fi (huom. sähköpostit eivät ole täysin suojattuja)

Katjaan Rovaniemellä ota yhteyttä www.kotatuli.fi

Huomioithan

Psykoterapia etävastaanotolla suojatun videopuheluyhteyden kautta on tutkimustenkin mukaan monessa tilanteessa yhtä tehokasta kuin tapaamiset lähivastaanotolla. Sinun on kuitenkin tärkeä kuunnella itseäsi ja valita sen pohjalta lähi- tai etävastaanotto. Vakavat mielenterveysongelmat ja traumat tarvitsevat yleensä pidemmän psykoterapiaprosessin ja lähivastaanoton – konsultoi hoitavaa lääkäriäsi, joka ohjaa sinut sinulle parhaiten soveltuvaan hoitoon.

Savikon tilalla (www.savikontila.fi) Vihdissä ja Kotatulella (kotatuli.fi) Rovaniemellä on mahdollista hyödyntää myös taidestudion aktiviteetteja, kokemuksellisia tunne- ja vuorovaikutusharjoituksia koirien, lampaiden ja hevosten kanssa, tai vaikkapa kävellä luonnossa samalla kun keskustella