Psykoterapiaa ja keskusteluapua

 

työuupumukseen

Tämän päivän työelämässä ja arjessa ei ole aina helppoa säilyttää tasapainoa ja voimavarojaan. Tuntuuko sinusta, että jotain täytyisi muuttaa tai parantaa voidaksesi paremmin, ollaksesi onnellisempi, tasapainoisempi, vähemmän uupunut tai ahdistunut? Oletko ehkä huolissasi tai häpeätkö toistuvasti omaa käyttäytymistä? Mietitkö mikä on ”normaalia” väsymystä tai hermostumista, tai  pitäisikö sinun vielä odottaa, jospa se siitä? Tuntuuko sinusta, ettet keksi mitä voisit tehdä elämäsi tasapainottamiseksi? Kaipaatko ulkopuolisen apua selkeyttämään ajatuksiasi, löytämään askelmerkkejä eteenpäin?

Eräs äiti tuskaili kerran, onko edes mahdollista saada samaan perheeseen mahtumaan kahta uraa, onnellista parisuhdetta ja tasapainoisia lapsia. On. Ei aina helppoa, mutta ihan mahdollista.

Meiltä saat yksilö-, pari- ja perhepsykoterapiaa, lyhytpsykoterapiaa sekä ihan vaan vaikka yhden tapaamisen keskusteluapua työ- ja yksityiselämään jo silloin, kun ajan varaaminen työterveyshuoltoon, perheneuvolaan tai psykiatrille tuntuu ylimitoitellulta reaktiolta, mutta koet jonkin asian jo selvästi painavan mieltäsi. Jokaisella on sama pää kiinni samoissa jaloissa 24/7. Siksi oma työhyvinvointi heijastuu yksityiselämään ja yksityiselämän kuormitustekijät vaikuttavat aina myös draiviin töissä. Kun asioihin tartutaan ajoissa, usenmiten 1-5 tapaamiskertaa riittää. Mari ottaa vastaan terapia-asiakkaita etävastaanotolla, Helsingissä ja Savikon Tilalla Vihdissä . Tiimissämme on lisäksi useita psykoterapeutteja eri puolilla Suomea.   

Usein asiakkaat tietävät mitä he haluavat ja tarvitsevat voidakseen hyvin, tehdäkseen omaa työtään vieläkin paremmin, päästäkseen eteenpäin urallaan, tai ratkaistakseen jokin haasteen. Yhtä usein ihmiset kokevat voivansa huonosti, mutta eivät osaa vielä päättää selviävätkö he vielä lähipiirin tuella ja omin voimin vai hakeako ammattilaisen apua. Jos selaat näitä sivuja sellaisessa tilanteessa, ehkä seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua:

Mietitkö kuka sinä olet tässä iässä ja elämänvaiheessasi ja mitä kaikkea tapahtuu vuorovaikutustilanteissa töissä ja yksityiselämässäsi? Väsyttääkö työsi sinua vai onko kyse sittenkin jostakin muusta? Meillä iiseliläisillä on sanonta: jos TV on rikki, leivänpaahtimen korjaaminen ei auta. Tasapainoiletko uran ja yksityiselämän välillä? Valvottaako sinua yksin elämisen vs. parisuhteen teemat? Risteyksessä suunnan valitseminen?

Vaikka sinusta tuntuu, että jaksat kyllä työsi kuormitustasi vielä ihan hyvin, jaksavatko läheisesi?

Henkilökohtaisesti, asteikolla 0-10, mitkä ovat stressipisteesi nyt ja missä oletat niiden olevan kuuden kuukauden päästä, jos jatkat samalla tavalla?

Koetko, että sinulla on riittävä työkalupakki suhteessa nykyisiin työtehtäviisi? Vastaavatko ihmissuhde- ja tunnetaitosi vaativan vuorovaikutustyösi haasteita riittävän hyvin?

Jos arvelet pärjääväsi joidenkin henkilökohtaisen elämäsi pulmien kanssa ja etteivät ne vaikuta/näy työssäsi, onko todella niin?

Kuinka kauan voit ajaa 130 km/h kolmosvaihteella? Mitä merkkejä odotat ilmaantuvaksi, jolloin ajattelet haluavasi apua? Päätä merkit ja, jos ne toteutuvat, hae apua meiltä tai muualta, kunhan haet jostain!

Tapaamisissamme saat rauhallisen tilan, ajan ja ammattitaitoisen tuen tutkia niitä kysymyksiä, joita sinä haluat. Todennäköisesti keksimme jossakin vaiheessa myös kysymyksiä, joita et ole edes huomannut kysyä itseltäsi! Ensimmäiset kysymyksemme sinulle ovat : mikä kaikki on hyvää, arvokasta ja merkityksellistä, joita et halua menettää? Minkä on muututtava nopeasti, jotta sinä voit paremmin? Mitä olet valmis tekemään itse ja mitä apua/tukea/tietoa jne. tarvitset muutosten tekemiseksi? Lisäksi on hyvä miettiä mitkä ovat sinulle asioita ja arvoja, joista sinun on pidettävä kiinni voidaksesi hyvin? Niistä et voi neuvotella. Sitten on niitä, joista voit neuvotella ja joustaa.

Viitekehys on EASELissä integratiivinen ja lähestymistapamme riippuu sinun tarpeistasi. Monesti akuuteissa tilanteissa on tarpeen aloittaa ratkaisu- ja voimavarakeskeisesti, jotta saat omaa tilannettasi ja oloasi helpotettua niin, että tulee tilaa myös tutkia taustalla olevia ajatuksiasi ja kokemuksiasi syvemmältä. EASELin psykoedukatiiviset työkalut auttavat sinua lisäämään ymmärrystäsi itsestäsi, toisista ja tapahtumista. Tutkiskelet ajatuksiasi, uskomuksiasi ja reaktioitasi kognitiivisten ja tunnekeskeisten menetelmien tuella. Kiintymyssuhteiden ja oman kokemushistoriasi kautta syvennät ymmärrystäsi lisää. Muutosten tekemisessä auttaa sen jälkeen taas ratkaisukeskeinen lähestymistapa.

Jokainen tapaamisemme pyrkii olemaan lämminhenkinen, “levollisen aktiivinen” yhdessä tekemämme tutkimusmatka niihin kysymyksiin, joita sinä haluat tutkia. Savikon Tallituvan sohvalla voit istua tai nostaa jalat viltin alle. Kädessäsi on teemuki. Meillä ei ole kiire. Studiossa istut isojen ikkunoiden äärellä ja katselet laaksoon. Halutessasi teet käsilläsi omannäköistä taidetta samalla kun puhumme – huovutat, maalaat, muotoilet savesta. Voimme käydä kävelyllä ja teet keräämistäsi luonnonmateriaaleista koolaasin kuvaamaan tunteitasi juuri siinä hetkessä tai tulevaisuuden toivetilaasi. Ehkä haluat herkistää kykyäsi tunnistaa toisten aikomuksia ja tunteita tai tutkia vuorovaikutuksen dynamiikkaa EASEL – hevosten, koirien, lampaiden ja vuohien kanssa tai haluat vain huilata luontoympäristössä ja lauman levollisuudessa.

Tavoitteena on, että saavutat syventyneen itsetuntemuksen, entistä paremmat tunnetaidot ja riittävän sisäisen tasapainon nähdä kulloisetkin tilanteet aiempaa kirkkaammin sellaisena kuin ne ovat ja oman osuutesi tai vaikutusmahdollisuutesi niihin. Niiden avulla vahvistat myös ihmisten hyvinvoinnille tutkitusti keskeisintä kykyäsi rakentaa ja ylläpitää hyviä ihmissuhteita sekä löytää elämällesi merkityksellisyys.

Ensimmäisen ajan saat laittamalla sähköpostitse yhteydenottopyynnön ,ari(at)easeltraining.fi. Yksittäisen konsultaatioajan saat usein jo viikossa ja jatkosta päätetään vasta sen jälkeen. Seuraava aika varataan aina edellisen lopulla sinun tarpeidesi mukaan. 

pareille ja perheelle

Mari tarjoaa tunnekeskeistä pariterapiaa sekä perheterapiaa  tilanteisiin, jotka uhkaavat kriisiytyä tai joiden taustalla olevia syitä tuntuu vaikealta jäljittää ja ratkoa. Kyseessä voi olla akuutti kriisi tai vähitellen kehittynyt kierre, joka ilman pysäytystä syvenee ja ylittää sietokyvyn. Usein Savikkoon tullaan lapsen jatkuvan ongelmakäyttäytymisen vuoksi ja koulusta on tehty ehkä jo lastensuojeluilmoitus. Tai keskustelu parisuhteen pulmien ns. oikeista asioista kaipaa kolmannen osapuolen. Verkostossamme on myös muualla Suomessa useita EASEL®-työmuotoa työssään hyödyntäviä psykoterapeutteja. Ota siis yhteyttä, niin etsitään yhdessä sopiva sparraaja juuri sinulle tai teidän perheellenne!

Tavoitteena EASELin perheohjelmissa on pariskunnan / perheen toivomaa tulevaisuutta vaarantavan kehityksen nopea katkaiseminen ja heidän itsensä lisääntynyt ymmärrys ongelmasta ja sitä ylläpitävistä tekijöistä, mutta myös niistä asioista jotka ovat hyvin ja joita ei haluta menettää. Prosessin edetessä tavoitteena on lisäksi monipuolinen ja korjaava tuki kriisin yli, vahvistunut vanhemmuus ja syventynyt perheyhteys. Myös silloin, jos päädytään eroon.

Tehokkaimman avun perheenne saa, kun panostatte ajomatkat keskusteluille ja toistenne kuuntelemiselle. Arjessa on kiireensä, kotona kaikki leviävät tahoilleen, ja ristiriitojen sävyttämässä ilmapiirissä todelliset avoimet keskustelut jäävät usein vähiin. Koko porukan pakkaaminen autoon on erinomainen tilaisuus saada kaikki ainakin kuuntelemaan. Tapaamisissa teette vaikeidenkin keskustelujen lomassa mukavia asioita yhdessä perheenä ja kotimatkalla on perheiden kertoman mukaan aina mukavaakin juteltavaa. Kokemuksellisuuden vuoksi EASELin perheohjelma sopii niillekin, joita “pelkkä puhuminen” ei innosta. Yksikään lapsi, kiukkuisinkaan, ei ole koskaan kieltäytynyt pulkkamäestä, eläinten kanss apuuhaamisesta tai piilosesta vanhempiensa kanssa. Ja nyt puhutaan myös “180cm lyhyistä pikkupojista” ahtautumassa isän tai äidin kanssa kelkkaan.

Pari- ja perhetapaamisten kesto on kaksi tuntia, jotta meillä on aikaa keskustella ja kaikki ehtivät saada rauhassa tuntemuksensa sanotettua. Haluamme, että meillä on myös aikaa tehdä jotain mielekästä yhdessä luonnossa, taidestudiossa tai vaikkapa treenata sosiaalisia tunnetaitoja koirien, hevosten ja lampaiden kanssa. Aikuiset saattavat olla työpäivän jälkeen väsyneitä, mutta lapset ja nuoret eivät voi harjoitella itsetuntemusta, omien tunteiden ja käytöksen säätelyä, ja vuorovaikutustaitoja sohvalla. Yhteinen tekeminen ja nauru on nopein reitti palauttamaan mieliin miksi perheyhteyden puolesta kannattaa taistella. 

HUOLESTUTTAAKO Lapsesi käytös?

Kun lapsi tai nuori ei voi hyvin, hän alkaa sanomaan “ei” ja “en” paljon useammin kuin aikaisemmin. Keskusteluista tulee väittelyjä, kamppailuja viimeisestä sanasta ja vallasta. Hän sanoo ei ja en myös provosoivin teoin tai tekemättä jättämisellään. Piiloaggressiivisella torjunnalla, valehtelulla, innottomuudella, ilottomuudella ja unohtelulla. Hiljaiset kriisit ajautuvat helposti liian pitkälle ja pakottavat lapsen sairastumaan enemmän ennen kuin hän saa apua. Näyttävät tempaukset ehkä herättävät ympäristön toimimaan nopeammin, mutta usein tavalla, joka ei vastaa lapsen/nuoren todelliseen tarpeeseen. Pitkittyneet ongelmat ovat merkki siitä, että on korjattu leivänpaahdinta kun TV on rikki.

Samalta näyttävään käyttäytymiseen voi olla ainakin viisi eri syytä ja useinmiten se on terve, joskin taidoton, reaktio epäterveeseen tilanteeseen merkityksellisissä ihmissuhteissa. Ongelmat on korjattava mahdollisuuksien mukaan niissä ihmissuhteissa, joissa ne näkyvät. Siksi haluamme aina työskennellä sekä lapsen että vanhempien kanssa ja mielellämme myös opettajien, jos koulussa on ongelmia. Sekin on kuitenkin hyvä tietää, että kaikkien ei tarvitse tietää lapsen asioista kaikkea osatakseen vastata niihin tarpeisiin, jotka helpottavat hänen vointiaan! ETssä saat tietoa siitä kuinka aikuisten kannattaisi toimia kussakin tilanteessa, jotta lapsen tai nuoren käyttäytymiseen reagoiminen olisi sekä turvaavaa että kasvattavaa ja tarvittaessa hoidollista.

Mari on erikoistunut  lasten ja nuorten tunteiden säätelyn pulmiin, stressin vaikutukseen oppimiseen, sekä kiintymyssuhteen ja vuorovaikutuksen vaikeuksiin. Ne näkyvät kehitysvaiheeseen sopimattomina ja tilanteisiin suhteettomina reaktioina, käytöksen pulmina ja alisuoriutumisena koulussa. Verkostossamme on useita psykoterapeutteja eri puolilla Suomea. Ota siis yhteyttä, kun haluat easeliläisen terapeutin perheesi tueksi.

Akuuttiajat 1-2 kertaa 90 min on tarkoitettu esim. vanhemmille, jotka haluavat nopeasti ja yhdestä osoitteesta ammattilaisen palloseinää, tietoa, terapeuttista tukea ja vanhemmuuden ohjausta huolta herättävässä tai akuutisti kriisiytyneessä tilanteessa. Tai kun halutaan käydä katsomassa 1-2 tapaamisen verran mitä “terapiassa” tapahtuu.Tapaamisia voidaan järjestää myös kotona ja koulussa (mukaan luokkaan)

Pidemmät ohjelmat sovitaan kuusi viikkoa kerrallaan. Niissä on viikoittain 2 tunnin tapaaminen ja tarvittaessa puhelintuki väliajoille. Ohjelmien tavoite on, että saatte terapeuttista intensiivistä tukea vakauttamaan arkea. Saatte apua lapsen ja koko perheen akuuttien stressipisteiden purkamiseen ja lisää tietoa, jotta voitte harkita parasta mahdollista jatkoavun muoto, jos jatkoa tarvitaan. Savikon ohjelmien aikana ei ole tarvittu yhtään akuuttia huostaanottoa. Teemme perheesi luvalla yhteistyötä myös muun mahdollisen tukiverkoston ja koulun kanssa. Tapaamisiin voit tulla yksinkin, vaikka huolesi koskisi muitakin perheenjäseni

Ajan Marille saat laittamalla sähköpostitse yhteydenottopyynnön mari(at)easeltraining.fi. Muille EASEL – koulutetuille psyko- ja toimintaterapeuteille saat yhteystiedot laittamall sähköpostin osoitteeseen info(at)easeltraining.fi . Viestissä toivomme sinun kertovan vain sen verran, kuin haluat meidän tietävän teemastasi, paikkakuntasi sekä kiireellisyys. Valitsemme asuinpaikkasi ja tarpeidesi pohjlta EASEL-ammattilaisen, joa ottaa sinuun yhteyttä. Tavoite on, että saat akuuttiajan viikon sisällä ainakin verkkoterapian muodossa.  Mahdollisesta jatko-ohjelmasta päätät vasta sen jälkeen.

Ota yhteyttä löytääksesi easel – koulutetun ammattilaisen läheltä sinua ja sopiaksesi ensimmäisen tapaamisen. Päätät jatkosta vasta sen jälkeen!

JOS TV ON RIKKI, LEIVÄNPAAHTIMEN KORJAAMINEN EI AUTA

PS.

Koko perhe ei koskaan saavu ensimmäiseen tapaamiseemme avoimen innostuneesti ja muutokseen motivoituneina. Tunneskaalassa on enimmäkseen kiukkua, häpeää, turhautumista ja pelkoa. Ensimmäinen tapaamiskerta on ratkaiseva. Jos pohjaajan onnistuu sen kuluessa vakuuttaa epäluuloiset asiakkaat siitä, että hänen kanssaan kaikki ovat henkisesti turvassa ja tapaamisista saattaa jopa olla jotakin apua, tuloksia alkaa syntyä.

Mukaan motivoitumista voi helpottaa kun tietää vähän mitä Marin perheterapiatapaamisissa tapahtuu. Seuraavassa tiivistetysti vähän siitä, mitä tapaamisissa tapahtuu ja millaisesta prosessista on kyse.

Perheohjelman istuntoon on haasteellista ensimmäisellä kerralla rakentaa jokaiselle mukavuusaluetta, mutta käsite on tärkeä sanottaa, avata ja antaa jokaiselle vastuu sen etsimisestä. Aloitamme kahvilla / teellä / mehulla ja lämpimillä korvapuusteilla. Pyydämme jokaista vuorollaan kertomaan kuka hän on ja millä mielellä hän on saapunut tapaamiseen. Ohjaaja kertoo vähän itsestään sekä pyytää kysymään mitä te haluaisitte tietää. Ohjaaja  kertoo yleisesti työskentelytavoista ja kysyy teiltä miten kukin toivoo tai miten ei missään nimessä halua työskennellä.

Seuraavaksi käydään läpi yhteiset säännöt, jotka kuuluvat näin: jokaisella on oikeus kertoa ajatuksiaan vain sen verran kun haluaa mutta sen minkä kertoo kertoo rehellisesti, koska muuten meidän on hyödytöntä jutella. Aina voi siis sanoa ettei halua vastata tai puhua jostakin asiasta, tai ettei halua osallistua johonkin aktiviteettiin. Kerron kyllä sitten, jos kysymykseni on sellainen johon haluan vastauksen. Toinen sääntö on, että kohtelemme toinen toisiamme kunnioittavasti. Kaikki tunteet ja niiden ilmaiseminen ovat sallittuja, mutta toisia ei nimitellä tai muuten yritetä fyysisesti tai henkisesti satuttaa.

Tapaamisissamme on neljä elementtiä: avoin keskustelu, yleistiedon ja psykoedukatiivisten työkalujen jakaminen, kokemukselliset aktiviteetit ja opitun arkeen linkittävä loppukeskustelu. Keskustelussa mietimme mitä asiaa sillä kerralla pohdimme. Jaamme sellaista psykologista ja tutkimuspohjaista tietoa ja työkaluja, jotka auttavat laajentamaan omaa työkalupakkianne. Puhumme usein lego-palikoista: jos pitäisi rakentaa punakattoinen talo, mutta laatikossa on vain viheitä ja keltaisia palikoita, jostain pitää saada punaisia. Savikossa pyrimme jakamaan tarvitsemianne punaisia palikoita, mutta te perheenä yhdessä rakennatte omannäköisenne talon.

Perheen saapuessa ensimmäistä kertaa Savikkoon kokemuksellinen aktiviteetti tapahtuu Tallituvan sohvilla. Jokainen kertoo itsensä ja perheensä tilanteesta sen minkä haluaa ja ajattelee terapeutin olevan tärkeä tietää. Vuorollaan kirjataan fläpille jokaisen perheenjäsenen vastaukset kysymyksiin “Mistä et perheessäsi luopuisi mistään hinnasta?”, “Minkä on muututtava nyt heti?”, “Mitä olet itse valmis tekemään ja millaist apua tarvitset?” Toiset eivät saa kommentoida tai edes pyöritellä silmiään yhden vastatessa. Vasta kaikkien vastattua, papereita katsellaan rinnakkain ja niistä keskustellaan. Tuloksista saadaan perheelle tavoitteet. Ohjaajanne jakaa pari perustyökalua omien reaktioiden havainnointiin ja tilaisuus päätetään. Matkalla autolle kurkistetaan vielä halukkaiden kanssa yläkerran Taidestudioon ja tervehditään hevosia ja lampaita. Perhe varaa mahdollisen jatko (6x) parin päivän miettimisen jälkeen.

Mikäli työskentelyä jatketaan, seuraavilla kerroilla lähdetään seuraamaan useampaakin prosessikuvausta, mutta tässä yksi. 

Tavoitteet tiedetään, Mikä ylläpitää pulmia?..Sherlock Holmes –hatut päähän ja johtolankojen perään !

Työkaluja ja tietoa, positiivisia kokemuksia ja elämyksiä

Arjen vakauttamista

Tilanteiden käsittelyä, strategioiden laadintaa ja testausta – parantelua

Arjen normalisointia – Vastuu perheen vuorovaikutuksesta ja tunneilmapiiristä, rajoista ja lasten tarpeisiin vastaamisesta siirtyy prosessin edetessä vanhemmille, mutta terapeutti tukee ja sparraa

Lopetus, arviointi, jatkotuen tarpeen ja muodon arviointi

Mistä me keskustelemme? – Kaikesta mistä te haluatte ja kaikesta mikä nousee aktiviteeteissa keskeiseksi perheenne hyvinvoinnin ja keskinäisen läheisyyden kannalta. Keskusteluissa rakennetaan yhdessä ihmetellen aiempaa laajempaa ymmärrystä suhteistanne ja keskinäisestä vuorovaikutuksestanne, siitä miten te reagoitte toisiinne ja millaisia tarinoita te kerrotte itsestänne ja toisistanne, mitä kukin nostaa esiin yhteisestä elämästä ja millaiseksi kuvittelee ja toivoo tulevaisuuden. Historian ymmärtäminen on tärkeää parisuhteenne, lasten kehityksen ja kiintymyssuhteiden rakentumisen ymmärtämiseksi. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt, sillä mennään mitä on. Parisuhteessa ja lapsen kehityksen varrella kiintymyssuhteissa mahdollisesti syntyneitä haavoja korjataan tietoisesti nyt. Parempaa huomista varten.

Tavoitteena on, että te opitte toimivampia tapoja kuunneella toisianne ja kertoa omista tunteistanne, tarpeistanne ja ajatuksistanne. Lapset kehittyvät ja oppivat lisää joka päivä vuorovaikutuksessa merkityksellisten ihmisten ja ympäristön kanssa. Myös puoliso muuttuu. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta Savikossa usein tutustutaan uudella tavalla tuttuihin ja läheisiin perheenjäseniin. Ja kun opitte tuntemaan ja ymmärtämään sen hetkistä itseänne ja toisianne paremmin, löydätte myös paremmin toimivia vaihtoehtoja ongelmia ylläpitäville ajattelu- ja toimintatavoille. Myötätunnon, kiitollisuuden, luottamuksen ja läheisyyden lisääntyminen vahvistaa teitä perheenä niitäkin haasteita vastaan, joita elämä väistämättä jatkossakin ajoittain heittää eteenne.

Marin perheohjelmiassa keskustelut ja kokemukselliset aktiviteetit nivoutuvat luontevasti toisiinsa. Keskustelut vaikuttavat siihen mitä tehdään ja kokemukset nostavat uusia asioita ja näkökulmia keskusteluun. Kokemukselliset psykoedukatiiviset työkalut lisäävät itsetuntemusta ja tietoa lapsen kehityksestä yleensä, kiintymyssuhteista ja muista merkityksellisistä tunnesuhteista, aikuisten omista luonnollisista kehitysvaiheista jne. Toiminnalliset aktiviteetit laajentavat oppimisen käytäntöön.

Kokemuksellisten EASEL®-työkalujen ja aktiviteettien tavoite on helpottaa ja lisätä kaikkien perheenjäsentesi motivaatiota tulla paikalle ja osallistua työskentelyyn. Yhdessä Savikon luonnossa tai taidestudiossa touhuaminen lisää ohjelman vaikuttavuutta helpottamalla perheesi vuorovaikutuksen solmukohtien tunnistamista ja tarjoamalla tilaisuuksia kokeilla ja treenata vaihtoehtoisa tapoja reagoida ja olla yhdessä. Ensin Savikossa terapeutin tuella, mutta tavoitteena on opitun ja kokemusten aktiivinen siirtäminen omaan arkeenne heti kotimatkalla.

Tutkiminen, leikki, luonto, taidestudio ja mahdollisesti vuorovaikutteiset harjoitukset työmuotoon koulutettujen EASEL – koirien ja hevosten kanssa  Savikon tilalla Vihdin Jokikunnalla tuovat esiin perheenne dynamiikkaa, vahvuuksia ja haasteita. Ne auttavat käsittelemään vaikeitakin asioita myönteisessä ilmapiirissä ja tekevät ohjelmasta paremmin sopivaksi myös niille perheenjäsenille, jotka kokevat ettei pelkkä puhuminen ole heidän “juttunsa”.  Aktiviteeteissa syntyy luonnollisia tilanteita, ja niissä taas osallistujille tyypillisiä tunteita ja reaktioita, joita näin päästään työstämään aidossa tilanteessa. Lapsien kanssa on aika hyödytöntä pelkästään keskustella siitä mitä tapahtui neljä päivää aikaisemmin, kuka sanoi tai teki mitäkin ja miltä se tuntui. Vielä hyödyttömämpää on kysyä (edes useimmalta teini-ikäiseltä) “miksi”. Siinä tilanteessa hän toimi sen hetkisen parhaan kykynsä ja arvionsa mukaan. Se ei ehkä ollut loistava valinta, mutta hyödyllisempää on miettiä missä vaiheessa olisi ehkä vielä voinut valita toimia toisin. Ja miten sitä tietoa voisi hyödyntää seuraavalla kerralla. Ohjauksella ja aktiviteettien valinnalla terapeutti voi säädellä haasteen tasoa ja nousevien tunteiden voimakkuutta niin, että jokainen teistä pystyy ne kehossaan tunnistamaan mutta myös rakentavasti käsittelemään. Tämä itsessään on jo korjaava kokemus ja opettaa aivoille uutta reittiä. Jokaisen aktiviteetin prosessoinnin kysymykset ovat : 

Mitä tapahtui?

Miltä tuntui?

Mitä opit?

Mitä voit hyödyntää heti tänään kotona / koulussa /töissä? 

Tapaamiskerran lopussa vakiokysymyksiä ovat asteikkokysymykset sekä ollaanko tänään puhuttu oikeista asioista?Me emme siis kysy kuka teki mitäkin väärin, tai kenen syy joku asia on. Ohjelmassa perheenne löytämät hyvät toimintatavat ja terapeuttiset elementit pyritään siirtämään arkeenne terapeutin tekemän mallintamisen, harjoitusten ja kotiin ulottuvan ohjauksen (24×7 puhelintuki, tarvittaessa koti- ja koulukäynnit) avulla. Kun arki on saatu vakautettua, koko hoitoverkostonne arvioi kanssamme, onko perheellänne tai jollakin perheenjäsenellä vielä jatkohoidon tarvetta ja jos niin millaisesta tursta olisi ehkä eniten hyötyä.

Jokaiseen tapaamiseen kutsutte mukaan kaikki, joiden koette vaikuttavan perheenne hyvinvointiin. Lähtökohtaisesti työskentely on avointa ja koko perheen asia. On kuitenkin keskusteluja, joita lasten ei pidä joutua kuuntelemaan. Ne käydään teidän vanhempien kanssa ilman lapsia.

Arvioimme yhdessä joka tapaamiskerralla prosessin etenemistä, onko käsitelty oikeita asioita ja onko tapaamisesta ollut hyötyä. Seitsemännellä tapaamiskerralla arvioidaan kaikkien tahojen kesken onko tapaamisista niin selkeää hyötyä, että niitä kannattaa jatkaa. Tai tarvitseeko enää edes! Sen jälkeen arviointi tapahtuu samalla tavalla seitsemän kerran välein.

 

 

Kaikille, jotka haluavat sekä menestyä vaativassa työssään että voida hyvin ja jaksaa vielä pitää hyvää huolta rakkaistaankin.

© 2020 EASEL Training Oy.

Kaikille, jotka haluavat sekä menestyä vaativassa työssään että voida hyvin ja jaksaa vielä pitää hyvää huolta rakkaistaankin.

© 2020 EASEL Training Oy